Tobias K H

El Torro de quilla de hijo 

Guitaren

Jeg har lavet en guitar. Eller redesignet en gammel Behringer El Torro. 

Jeg valgte at redesigne en i stedet for at lave en fra bunden, fordi jeg var i tvivl om det ville blive for svært. Redesignet betyder egentlig bare, at jeg har ændret formen af kroppen, og lavet om på farven.

Da jeg ikke selv har lavet guitaren fra bunden, ved jeg ikke hvilke typer træ den består af, men jeg ved at der er op til flere forskellige slags, da man kan se at den er limet sammen af 6 forskellige stykker træ. Grunden til den guitar, og generelt næsten alle andre guitare er lavet af flere forskellige stykker træ, skyldes 2 grunde. 

 1. Træ er levende dvs. at det giver sig når man arbejder med det. Så hvis man står med en stor klump træ, vil det være svære at arbejde med det og håndtere, da det ville give sig som helhed. Hvis man derimod limer flere forskellige stykker træ kan de ikke give sig lige så meget, fordi de ikke er en sammenhængende organisme.
 2. Typen af træ man laver sin guitar ud af, vil også påvirker guitarens tone, altså dens lyd. Det er dels derfor elektriske guitare lyder forskelligt. Jo mere kompakt træ man bruger, jo klarere og lysere lyd vil man få. Jo mindre kompakt træ, jo mere fyldig og dyb vil tonen altså være. 

Udseende

Selve guitarens form var egentlig bare lidt et skud i tågen. Jeg havde søgt lidt rundt omkring, og tegnet nogle ideer selv, men følte ikke rigtigt for nogle af dem. Da jeg så stod med guitaren i hånden lavede jeg en papmodel, hvor jeg havde fjernet de to horn, der ellers kendetegner en Fender stratocaster, som El Torre er blevet inspireret af. Til at starte med synes jeg formen var lidt underlig og disharmonisk, men som tiden gik, synes jeg bedre og bedre om den. Det skyldes måske også, at jeg aldrig rigtigt har set en anden guitar med den form.

Lakken var nok den største udfordring ved det her projekt. Guitaren havde skinnende sort lak, og så 2 lag grundlak indenunder. Det betød at jeg sleb på den i 2 måneders tid, før jeg egentlig kom til selve træet, og jeg kunne få lagt min skibslak på.

Musikken

Musikken er et lydbillede jeg selv har lavet for at forhåbentlig, få en til at føle man sidder hjemme hos mig og lytter med. Musikken jeg spiller er ikke noget specielt, da jeg oftest bare sidder og leger lidt rundt med guitaren. 

Materialer

 • En El Torro de quilla de hijo guitar
 • En stol fra stuen
 • Skibslak


Efterskrift

Ideer

Jeg brugte de første 2-3 uger på at finde ud af, hvad jeg egentlig ville lave. Nåede i alt at få 3 ideer

 1. Se hvordan lys og lyd påvirker stemningen af et billede, og hvad der ville ske hvis man blandede glad musik og dunkelt lys osv.
 2. Lave en skulptur der legede med lys og kastede sjove skygger. Det endte med at den skulle være lavet ud af skakbrikker, som jeg selv havde støbt. Så skulle de her skakbrikker danne en figur, som var en blanding af en mand og en kvinde.
 3. Lave en elektrisk guitar

Inspiration

Jeg endte med at lave en guitar. Eller redesigne en. Det kom lidt ud af det blå på en gåtur i mols bjerge med min familie. Jeg snakkede lidt med mine søstre om det, og en af dem som har gået her, sagde at hun fortrød ikke at have lavet noget hun kunne tage med videre. Så spurgte de hvorfor jeg ikke bare lavede en guitar. Egentlig ret simpelt. Drømmescenariet i mit hoved havde været at lave en akustisk eller elektrisk, men det var lidt overdrevet. Den akustiske ville jeg slet ikke være god nok til at bygge, og at lave en elektrisk fra bunden af, ville tage for lang tid. Så slog det mig, at jeg havde en gammel brugt Behringer El Torro. Så endte det med at jeg skulle omforme eller “redesigne” den.

Proces

 1.  Brainstorm 

Jeg brugte de første par uger på at finde en ide

 1.  Skaffe guitaren, planlægning

Min guitar var derhjemme, så jeg blev nødt at tage hjem, få hentet den med op på skolen og så gå i gang. Imens jeg ventede på at hente guitaren undersøgte jeg en masse forskellige ting om guitare, men primært forme.

 1.  Form

Formen af guitaren skar jeg ud med en fret sav, efter et par tegninger og en papmodel. Til at starte med brød jeg mig ikke specielt meget om formen, men synes det er blevet pænere og pænere med tiden. Jeg var også bange for at save for meget at træet af. 

 1. Lak

De næste mange uger brugte jeg på at få lakken af. Det tog en krig. Der var i alt 3 lag jeg skulle have af. De øverste 2 kunne jeg fjerne med en rystepudser, men det sidste lag skulle alt næsten fjernes med sandpapir.

 1. Skibslak

De sidste par uger inden corona var jeg heldigvis kommet langt nok til at give den linolie 3 gange, for derefter at give den 3 lag skibslak

 1. Opsætning

GUITAREN VAR FÆRDIG. Så skulle jeg bare have samlet den, sat strenge på og justeret den, så var den klar

 1. CORONA

Corona ramte og vi blev nødt til at tage hjem. Jeg har planer om at lave en musik lyd ting her i de uger vi nu er væk…. stadig ukendt

 1. Tilbage på skolen

 Corona har ødelagt vores udstilling på godsbanen, så jeg kæmper med at få tager 9 billeder og indspillet noget musik på en dag