Karla K

Forord

Jeg har i min Eriksminde-opgave valgt at lave tre abstrakte malerier, hver i en størrelse på 50×50 cm. Hvert maleri repræsenterer de komplementære farver; rød og grøn, gul og lilla, orange og blå.

Eriksminde-opgaven er et kunstfokuseret projekt, vi har på Eriksminde efterskole, der kører fra september til marts. I Eriksminde-opgaven har jeg villet udforske de forskellige farver, og hvordan de fremhæver hinanden. I det første maleri (Lilla og gul) har jeg malet en hvid baggrundsfarve, det har jeg gjort for at vise hvordan det påvirker de to farver, at der som grundfarve er en meget bleg farve. 

I det andet maleri (blå og orange) har jeg brugt en sort baggrundsfarve til at vise, hvilken effekt en så mørk grundfarve har. Og det tredje maleri (rød og grøn) har jeg valgt at bruge den røde farve som baggrundsfarve for at vise, hvilken effekt det har kun at bruge de to komplementærfarver.

Hvert maleri er malet med akrylmaling, og der er benyttet pensler og spartel som redskab. Jeg har valgt at arbejde med det abstrakte, fordi jeg finder det interessant at arbejde med noget, der kan fortolkes på mange vidt forskellige måder. Definitionen af abstrakt er at kreere noget uden en tanke om, hvad det skal ligne. Dette har jeg formået at gøre med disse tre malerier. Malerierne er op til fri fortolkning, da jeg ingen tanker har gjort mig om, hvad disse malerier skal symbolisere eller betyde, imens jeg har malet dem.Efterskrift

I mit arbejde med Eriksminde-opgaven, har jeg gjort mig mange overvejelser. Min første ide var at lave fire malerier af mit gamle værelse, hvor de hver især repræsenterede en stemning og humør, som jeg havde oplevet i værelset for eksempel; trist, glad, vred osv. Jeg begyndte at skitsere og lave farveprøver, og jeg malede små billeder af hjørnerne i forskellige nuancer og farver. Det gjorde jeg for at øve perspektivtegning/maling. Jeg fandt hurtig ud af, at størrelsen på hvert maleri skulle være 50×50 cm, og lærrederne blev hurtigt bestilt. 

Da jeg var igang med at skitsere det første maleri, som skulle males så realistisk som muligt, fik jeg ny inspiration, der fik mig til at droppe min oprindelige ide. I stedet fandt jeg på at male et realistisk maleri af mit værelse, hvor de tre andre gradvist blev abstrakte. Jeg gik i gang med at male på det første maleri kort tid efter. Jeg fik malet størstedelen af maleriet, men ramte en male-blokering, da jeg skulle male en skabsdør, fordi det var meget udfordrende. Derfor lagde jeg maleriet væk, hvilket jeg nok ikke skulle have gjort, for jeg kom aldrig rigtig i gang igen og lige pludselig var der kun to uger tilbage. Derfor fik jeg travlt for at sige det mildt. 

Jeg har opdaget undervejs, at jeg havde svært ved at passe flere forskellige ting på samme tid, for eksempel både skole, lektier, det sociale og Eriksminde-opgave på samme tid. Og også at jeg havde svært ved at fokusere på det kunstneriske, samt tvinge kreativitet og inspiration frem. Derfor valgte jeg at ændre min opgave. Jeg besluttede derfor at lave tre abstrakte malerier, der hver representerede de komplementære farver. Det har været en lang process, som både har været både nem, men også frustrerende i nogle situationer. Jeg har lært meget om mig selv, bl.a. har jeg fundet ud af, at jeg er god til at omstrukturere projekter, når jeg møder udfordringer, og at jeg kan følge de nye, der opstår på trods, så jeg kan nå deadline i tide.