Benedikte

Forord

Du skaber Tvivl – En tankesamling

Det svære spørgsmål er, hvad jeg gerne vil have dig til at se, når du kigger på min Eriksminde-opgave. 

Rent fysisk står du og lytter til mine digte. Jeg har skrevet de 12 digte ud fra mine egne tanker. Undervejs i min proces har jeg kaldt min opgave en tankesamling og ikke en digtsamling. Jeg tror, ordet har groet sig fast, fordi det for mig beskriver min opgave meget mere, end en digtsamling gør. Nok fordi det jeg egentlig gerne vil vise dig er en blanding af forvirrede tanker.

Til at lave min podcast har jeg brugt lydredigeringsprogrammet Reaper. 

Udover min podcast har jeg også lavet en fysisk digtsamling, hvor alle digtene er skrevet. Til hvert digt har jeg taget et sort-hvid fotografi, der understøtter digtet. De fleste fotos er taget på en ferie i Norge. En morgen var der utrolig tåget, og kulden gjorde, at vandet i vejkanten og i kanten af floden var frosset. Begge dele blev motivet til flere af mine tanker. Selvom langt de fleste fotos er taget i Norge, er en del af fotoene også taget rundt omkring på efterskolen.

Selvom billederne og teksterne er taget ud fra min tanker, har det også været vigtigt for mig, at der er en grad af tilfældighed i det. Det, jeg mener, er, at det har været vigtigt, at der er plads til, at tilskueren selv kan få deres eget indtryk og en chance for at leve sig ind i teksterne. 

Mit projekt hedder tvivl. Ordet kommer af tve, som betyder to. To måder at se tingene på. Det er et tema, der går igen i flere af digtene. 

Når du kigger på min opgave, ser du tankesamlingen og sort-hvid fotografierne. Du høre podcasten, hvor tankerne også er præsenteret. Resten flyder (forhåbentligt) et sted indimellem.Lyt til podcast


Læs mere her


Efterskrift

Da vi begyndte på Eriksminde-opgaven, startede jeg på bar bund. Jeg havde nogle ideer, jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre af dem, og jeg tror, det gjorde, at jeg allerede fra starten følte mig en smule bagud. Min første ide var, at jeg skulle arbejde i keramik. Med inspiration fra de mexicanske gravsteder og fra kunstneren Yayoi Kusama, ville jeg lave lanterner i keramik, hvor lyset skulle strømme ud fra små huller. Jeg droppede hurtigt den ide, og det næste, jeg fandt på, er også nogenlunde det, jeg er endt med. Selvfølgelig har der været ændringer undervejs, der har ændret mit resultat, men udefra set synes jeg selv, at jeg har holdt mig meget godt til den oprindelige ide. Min ide var, at jeg skulle lave en digtsamling og en podcast, der skulle tage udgangspunkt i mine egne følelser og tanker. I min logbog har jeg skrevet, at jeg vil samle mine tekster, så det bliver en tankesamling. Et indblik i mine tanker.

Allerede da jeg startede med min opgave, havde jeg skrevet en del tekster. Nogle af de tekster, jeg allerede havde skrevet, har jeg også inkluderet i min endelige opgave. Det første jeg gjorde, var at sætte mig ned og skrive resten af de tekster, jeg skulle bruge. Mens jeg skrev, lagde jeg mærke til, at det var sværere at gøre de tekster, jeg skrev nu, personlige, fordi jeg nu havde det i tankerne, at de skulle inkluderes i en stor opgave. Jeg tror, det var svært for mig at finde en balance. Det var svært at finde et sted, hvor min opgave var personlig, men også hvor jeg havde lyst til at udstille den. 

Før jeg begyndte, havde jeg aldrig lavet en podcast. En del af min proces var også at lære programmet Reaper at kende. Jeg brugte en del tid på at lege med lydredigeringsprogrammet og finde ud af de mange værktøjer, jeg kunne bruge, når jeg skulle redigere min podcast. 

Jeg tror, første gang, det gik rigtig galt for mig, var, da jeg så småt var ved at være færdig med min podcast. På det tidspunkt var jeg blevet en smule forvirret over min egen opgave, og forvirringen gjorde, at jeg på det tidspunkt let kom til at sammenligne mig med andres opgaver, og hvor langt de var nået. Jeg brugte en del tid på at læse de samme tekster igennem igen og igen. På et tidspunkt, jeg kan ikke helt huske hvordan, fandt jeg ud af, at min Eriksminde-opgave manglede noget visuelt. Det gav mig mulighed for at inkludere endnu et håndværk/kunstform i min opgave. 

Jeg besluttede mig for, at jeg skulle have taget fotos til alle digtene, der skulle understøtte hvert digt. Jeg havde allerede ideer til nogle af fotoene, men på en ferie i Norge fik jeg også taget nogle spontane billeder, der viste sig at passe perfekt ind i min Eriksminde-opgave. 

I starten af min proces brugte jeg meget tid på den enkelte detalje. Jeg kunne sagtens sidde en hel time og indtale dem samme lydfil. Hen imod slutningen blev det mere klart for mig, hvad det var, jeg arbejdede mig hen imod. Jeg arbejdede mig hen imod et projekt, hvor jeg har inkluderet flere kunstformer, jeg før har arbejdet med, men også et projekt hvor jeg undervejs har lært nye teknikker. Det er også et projekt, hvor jeg tager noget så personligt som mine egne tanker og fortæller dem gennem ord, lyd og billeder. Hen imod slutningen blev det lettere for mig at få et overblik, men selvom vi ikke havde lang tid endnu, manglede jeg stadig at finpudse mange ting som for eksempel layoutet i min digtsamling. 

Selvom jeg mærkede tidspresset, hjalp det mig også at have et overblik. Det overblik kunne jeg godt have brugt helt fra starten.