Min Eriksminde-opgave er en design- og pottemageropgave, hvor jeg har designet og drejet 5 stel bestående af en kop, en skål og en tallerken.

Først og fremmest ville jeg lave noget i keramik. Jeg ville dreje, og jeg ville lave et eller andet med min familie. Så jeg kom på ideen at lave de her fem stel. De fem stel skal præsentere min mor, far, storebror, min bonusmor, Laila og mig selv. Alle former, farver, størrelser, mønstre har jeg designet ud fra mine tanker om min familie, og hvad de minder mig om. Alle dele er drejet i stentøjsleret SM, et hvidt og blødt ler. Derefter har jeg afdrejet det på forskellige måder. Efter det, blev det forglødet ved 1000 grader, og til sidst glaseret med stentøjsglasur og brændt ved 1260 grader.

Min mor: Jeg har lavet min mors sæt med bølger som kendetegnet og afdrejningen med en fod. Tallerkenen er stor og fin med bølger i den ene side. Skålen er mellemstor med bølger i kanten. Koppen er rund, blød og med en bølget hank. Farven jeg har glaseret det med hedder Gammelrosa, blank. Min mor er kærlig og elskelig.

Min far: Min fars sæt er lidt inspireret af en klassisk kaffekop med matchende skål og tallerken. De 3 dele har en skarp, lige kant med et lille hak i bunden der runder. Glasuren til min fars sæt hedder Blue Jeans, silkemat. Min far er simpel, en klassisk far. Han er hygge og hjem.

Min Laila: Med Lailas sæt er kendetegnet streger, som jeg har ridset i siderne af koppen og skålen, og streger på tallerkenens kant. Koppen er lille og uden hank. Det er sådan hun drikker kaffe. Jeg har glaseret sættet med Krystal Cremehvid først. Derefter har jeg sprøjtet prikker på, med en masse forskellige farver. Inspireret af regnbuens farver, fordi hun elsker regnbuer. Min Laila er skør, sin egen.

Min bror: Min brors sæt er kantet og groft. En okay stor kop og skål med helt skarpe kanter ned til bunden. Det er afdrejet med en lille kant i siden af bunden. Jeg har ridset nogle mærker i siderne af de 3 dele, som skal være med til at gøre det mere rustikt. Derfor har jeg også valgt at bruge penselglasuren Rustrød. Min bror er robust, en rigtig storebror. 

Ideen til “mit stel”: Med mit stel vil jeg lave en blanding af alle mine familiemedlemmers stel. Det er ikke helt på plads endnu, men jeg tænker fx hvor hanken er den samme som fra min mors sæt, afdrejningen den samme som fra min fars, farven den samme som min brors. At jeg er en godt mixet blanding af min familie. De har gjort mig til den jeg er. De er mine. Og jeg er deres. Derfor vil jeg kalde mit stel for “Jeres Liv“ som der skal stå i bunden af det, ligesom med de andre.

Efterskrift

Jeg blev introduceret til keramik og lerdrejning for første gang da jeg startede på Eriksminde. Lige siden vi startede har jeg drejet rigtig meget og haft keramik som håndfag, så da vi skulle vælge hvad vi ville lave i eriks opgave, var jeg ikke i tvivl om at jeg ville lave noget i keramik. Jeg har lært rigtig meget af bare at sidde og dreje. Jeg er blevet meget bedre fra da jeg startede på opgaven. Processen har lært mig meget nyt. Blandt andet hvor meget jeg elsker at koncentrere mig om en klump ler. Jeg finder en hvis ro og stilhed ved det, som er helt vildt afslappende. 

Min ide med at lave noget med drejning og noget med min familie har været klar fra starten af. Jeg ville have min familie inde over mit projekt fordi de har sådan en stor betydning for mig. Det er dem der altid er der for mig, dem jeg elsker overalt på jorden. De er min sårbarhed, fordi de er min familie. Så måske er min opgave lidt en slags hyldest til mine kære. Men jeg var ret i tvivl i starten om specifikt hvad jeg skulle lave. Jeg er måske ikke lige så god til at få en så åben opgave, at vi kunne lave alt. Jeg er bedre til at få stillet en konkret opgave som jeg så kan løse på min måde. Men jeg kom frem til dette. Jeg har ikke haft nogen klar ide om hvordan de forskellige dele skulle se ud. Det kom med tiden som jeg skulle lave dem. 

Det gik ret godt i starten, jeg fik lavet min fars sæt og blev næsten færdig med lailas sæt inden jul. Men så kom corona og vi var hjemme i omkring 3 måneder. Da jeg var hjemme var jeg ret bekymret for om jeg kunne nå det, og om jeg blev nødt til at lave noget om. For jeg kunne ikke lave noget derhjemme overhovedet. Men vi fik så den her eriksminde uge til at lave det færdigt. En hel uge hvor vi ikke havde nogen almindelige timer, men eriksminde opgave i stedet for. 

Jeg synes egentlig det er en ret god ide med en hel uge hvor man bare kan fordybe sig 100 procent. Men jeg vil sige jeg har været en smule stresset i den her uge fordi som sagt arbejder jeg med ler, som kræver tid til at blive færdigt. Derfor er jeg kun endt ud med 4 af mine først planlagte 5 sæt. Jeg har valgt at vælge “mit stel” fra. Og jeg har ikke kunne nå at få glaseret alle mine stel inden udstillingen. Kun min fars blev helt færdigt. Min brors tallerken og skålen til Laila er også blevet ødelagt undervejs, så det er bare super nederen. Men jeg vil fortsætte efter eriksminde opgave ugen og gøre resten helt færdigt. Det kommer bare til at tage noget tid. Det er en langsom proces, men sådan er det med keramik.