Grith

Min Eriksminde-opgave består af et Victoriansk, Enola Holmes, inspireret outfit. Jeg selv har lavet nederdelen og skjorten. Jeg lavede nederdelen og skjorten, halvt efter to mønstre og halvt efter hvad jeg selv kunne i forvejen. De er begge syet med moderne teknikker, delvist maskin- og håndsyet. Nederdelen er lavet af sort bomuld, i stilen Fan-skirt, mens skjorten er af grøn velour, i stilen Shirtwaist. 

Bæltet og dolkene, satte jeg på, da jeg jo ville i en Enola Holmes inspireret retning, sådan lidt mystisk, selvstændig og dog stadig elegant. Af den grund har jeg også tilføjet bæltestropper og et ekstra lag stof i taljen. Skjorten har jeg gjort lidt mere moderne, ved at sætte trykknapper på, i stedet for normale knapper og knaphuller.

Min Eriksminde-opgave har ikke et dybt budskab, men mere bare et tema. Og hvis jeg skulle beskrive det tema med nogle ord, ville det nok være; Victorian, Enola Holmes, fantasi, praktiskt, udklædning, mysterie og eventyr. Jeg har mest af alt bare hygget mig med at sy og fantaseret, selvom det også har været en hård opgave. 

Så når du ser på mit færdige projekt, er mit eneste krav sådan set bare, at du slipper fantasien løs et kort øjeblik.

EFTERSKRIFT

Man kan på en måde sige, at min mormor gav mig ideen til mit projekt. Det var nemlig hende, der lige inden EE-opgaven, gav mig det grønne velour stof. Det var oplagt at bruge det til EE-opgaven, men hvad skulle jeg så lave? Da jeg jo havde fået stoffet af min mormor, kom jeg hurtigt til at tænke på min relation til tøj og hende, hvilket mest af alt var udklædning. Den smukke prinsesse, svøbt i en gammel blonde-dug, med et sværd gemt under, klar til at forsvare sig selv, eller den mystiske heks, med hemmelige lommer, fyldt med små flasker og urter. Så jeg fik en ide om et historiskt sæt tøj, med nogle twist fra mine barndoms fantasier. Jeg søgte inspiration på internettet og i mine gamle fantasier/minder. Jeg holdte især fast i den med et gemt våben og hemmelig lomme, min første ide var nemlig at der skulle et slæb over nederdelen, til at gemme dolk og lomme væk. Der stødte jeg dog på nogle udfordringer; Jeg havde ikke nok grønt velour tilbage og pga covid-19 lockdown kunne jeg ikke lave min lille dolk og måtte derfor bruge min normale dolk, hvilket slæbet ikke ville kunne dække. Så jeg endte med at doble op på dolke, i stedet for slæb og skifte til en mere indlysende Enola Holmes stil. Hvilket jeg faktisk er godt tilfreds med!

Noget andet der drillede mig helt sindssygt meget, var det grønne velour! Alle stykkerne skulle klippes, så stoffet vente den samme vej og når det skulle syes, kunne det kun køre igennem symaskine i den retning stoffet var klippet…det vil altså sige, at jeg nogle gange skulle mase hele min skjorte, igennem det lille mellemrum, mellem nålen og selve symaskinen. Og da stoffet gjorde dette kunne jeg heller ikke hæfte på symaskine, da det ville rejse velouren op, så det gjorde jeg i hånden. Hvilket tog lang tid, men helt klart var det værd.

Men ud fra de forhindringer jeg mødte, har jeg lært en masse, både teknik, men også tålmodighed og at stole mere på processen.