Skåner?

Måske stiller du aldrig spørgsmålet, hvad er hår? Du tænker måske slet ikke over, hvorfor du har hår. Det er der ligesom bare? Du husker måske engang i folkeskole, hvor I snakkede om DNA, og hvordan hår på én eller anden måde kan vise – eller give til kende, at du er dig. Ikke nogen anden end dig. Hår er måske hår, men hvor personligt er det for dig?

En bordskåner lavet af hår. Hvad synes du? Hvornår er noget for meget? Eller findes der noget, der er for meget. Måske er det bare, hvad vi gør det til. Men noget skal jo være for meget, før noget kan være for lidt.  

Da jeg startede ud med at skulle beslutte, hvad jeg ville lave som min Eriksmindeopgave, havde jeg tanker om, enten at lave et kreativt flot fremstillet produkt, eller et provokerende projekt. Jeg valgte at springe ud i det provokerende. Jeg besluttede mig for at tage ét hår fra hver eneste elev på skolen og støbe det ned til en bordskåner. 

Jeg lavede en model til min bordskåner i træ, så jeg ud fra den kunne lave min silikoneform. Jeg lavede en positiv træmodel til min negative silikoneform, som jeg kunne støbe ned i. 

Jeg støbte håret i epoxy, som er en blanding af en base og hærder. Når epoxy er færdighærdet ser det ud som et glas-/plastikmateriale. 

Jeg lavede en video, hvor jeg masserede bordskåneren ind i mad, uden et svar på hvorfor. Men mere med betydninger uden korrekt svar. Videoen kan symbolisere, madspild, uskik ved bordet og hår som mangel på hygiejne eller grådige os, men i sidste ende er det stadig bare os, der bliver masseret mæt i mad. Vi bliver ulækre. Min idé med håret var at tage noget så personligt som et hår, og proppe det ned i et totalt ligegyldig objekt.


Efterskrift

For mig har hår ikke umiddelbart en betydning. Men i denne proces af at lave min Eriks-opgave, har jeg reflekteret over det smukke i, hvordan hår er en del af os som mennesker. Jeg tror ikke, at jeg var klar over, hvor personligt og grænseoverskridende det var at spørge eleverne på Eriksminde Efterskole, om jeg måtte få et hår af dem. Hår vokser, falder ud og vokser frem igen. Ved at lægge hår ned i epoxy, har jeg kunnet fryse tiden i det efterskoleår jeg har haft. Jeg forbinder mit værk med min Årgang 20-21 på Eriksminde Efterskole. Underlaget er bordskåneren, der skal holde den store varme gryde – nemlig liv på længere sigt. Idéen ved at lave en bordskåner rusker også i gamle bordskikke om hygiejnen ved spisebordet. Ved at stille en bordskåner fyldt med hår på bordet provokere det de traditionelle normer om bordskik.