Agnete

Forord

Jeg syntes lamper er vildt flotte. Jeg har altid god kunne lide møbler og design. Og fandt inspiration til min lampe igennem en masse 70’er billeder. Designeren Verner Panton er mit store idol, han arbejder dog ikke særlig meget i træ. Men hans formsprog og farver er fantastiske og meget inspirerende. 

Jeg har lavet en lampe og en lampeskærm der til. Lampefoden er drejet i træ. Jeg fandt store brædder ahorntræ, og høvlede dem flade så de kunne limes sammen. Jeg ville gerne have en højere lampefod. Derefter drejede jeg 3 runde træskiver, 2 store og en lille til fatningen.  For mig handlede det meget om, bare at forme træet uden en fast plan om formen. Dog havde jeg fra start en føler om, den form jeg ønskede, lampefoden skulle have. 

Lampeskærmen er grundlæggende bygget af hønsetråd, ståltråd og stof. Jeg ville gerne have formen på den høj og simpel. Som et spil mod det vilde print på stoffet. 

Min lampe står med et nordisk 70’er design, med fokus på træet som er drejet i runde former. 

Efterskrift

Lang tid før jeg startede på Eriks, havde jeg tænkt, at jeg ville lære træværkstedet bedre at kende. Nu har jeg fået kendskab til forskellige færdigheder inde i træ. Fx til denne kreative opgave har jeg brugt trædrejning. Hvilket indebære forskellige drejejern og selve drejebænken med forskellige tempoer og vinkler. 

Jeg startede med at søge inspiration på Pinterest. Jeg printede billeder, klippede stofprøver ud og researchede på “dreje venligt træ”. Jeg endte med et moodboard fyldt med ideer. 

Mine høvlede ahorntræ skiver skulle sættes godt sammen, for ellers kunne træet splintre når det skulle drejes. Jeg brugte skruetvinger til at sætte træstykker sammen med lim. De blev skåret til, drejet på drejebænken, slebet og limet sammen igen. Jeg fandt ud af, hvor vigtigt det var at dreje træet nogenlunde glat, før man begyndte på de finere former. 

Fatningen blev boret ned, i den træ fatningen som jeg havde drejet, så den fik en flottere afslutning. 

Til sidst kom der en 10 cm lang skue gennem lampefoden. 

Til at lave lampeskærmen rykkede jeg ind i tekstil lokalet. Jeg startede med at bygge et lampeskærms stativ af tyk ståltråd. Jeg besluttede mig for at splitte denne lampeskærm ad og lave en ny af hønsenet. Denne blev meget flottere. Jeg fik dog problemer med at få skærmen til at sidde lige på lampen. Det blev til en lang kamp med ømme fingre, ståltråd og tang. Til nu hvor lampen står færdig.

Som en sidste detalje for at stabilisere lampen, kom der filtfødder på bunden af den.

Jeg er blevet bekræftet i, at jeg gerne vil, blive ved med at være i træ. Jeg kunne til en anden gang have lagt en plan. Men det er nu også spændende bare at køre derudaf.