Jeg har til min eriksminde opgave lavet en samling af vikinge-inspirerede smykker og redskaber/våben. Materialerne er henholdsvis sølv, træ, stål, kobber og læder.
Jeg snittede min første brevåbner kniv som treårig og har arbejdet meget med træ lige siden. De sidste tre år har jeg fået en fascination for metalarbejde, og har arbejdet med jern/stål, sølv og kobber. Så det har været et selvfølge for mig hvad jeg ville arbejde med til min eriksminde opgave.
Projektet er ikke rettet hundrede procent efter de metoder man brugte i vikingetiden. Jeg har for eksempel hærdet øksen, hvilket er en form for varmebehandling man bruger for at gøre stålet hårdere og mere holdbart. Denne teknik blev ikke brugt i skandinavien i vikingetiden.
Til tre af smykkerne har jeg brugt en teknik man kalder sandstøbning. Det indebærer at lave en skulptur/model af voks/træ (i vikingetiden kunne man bruge bivoks) eller andre let formelige materialer, og derefter lave et aftryk/negativ af modellen i støbesand. når formen er lavet, laver man en tragt ned til aftrykket, og fylder så formen med smeltet metal. Derefter ligger der nogle timers slibe- og save arbejde før smykket er færdigt.
Min opgave indeholder meget tidskrævende finesse arbejde, og en kombination af flere håndværk, som jeg har opsamlet i løbet af min livstid. De er alle fag jeg håber at kunne fortsætte med at lave i fremtiden.
Efterskrift
Ideen til mit eriksminde projekt startede med at jeg ville lave mjølner som et vedhæng. Og da jeg surfede rundt på nettet efter inspiration, faldt jeg over en bunke af graverede smykker, som jeg videre tog inspiration af. Jeg satte mig for at lære voksstøbning da det giver mulighed for meget små og fine detaljer. Det resulterede i at jeg lavede en amulet som er inspireret af netflix serien *The Witcher*, og et timeglas som er inspireret af et projekt ved navnet *Unus Annus*.
Jeg har også lavet et lille sidespring, da jeg fandt på at jeg ville lave en Kongekæde, som i vikingetiden var et symbol på at man var rig, adelig eller kongelig.
De to runer “Eihwaz” (det sjove z) og “Tiwaz” (Pilen) blev brugt på våben og på skjolde. Eihwaz er runen for styrke og stabilitet, og blev brugt på skjolde. Tiwaz er runen for ære, sejr og retfærdighed og blev brugt på våben.
At arbejde med metal er meget tidskrævende. De støbte smykker og kæden har taget gennemsnitligt ti timer at lave fra bunden (eksklusiv design processen), og de håndsmedede redskaber har taget taget minimum det dobbelte.
Min process har involveret maskiner, som har gjort mit arbejde mindre tidskrævende. Det er gået op for mig i løbet af processen hvor lang tid man må have brugt, og hvor dygtig man skulle være for at overleve som håndværker. Det har givet mig en stor respekt for fortidens håndværkere og deres fag. Tag for eksempel en økse, som jeg bruger fem til syv timer på at slibe på maskine. Fortidens håndværkere har måske brugt op mod det trippelte af tiden på deres hånddrevne slibestenshjul.
Jeg mener det er vigtigt at vi holder fast i de gamle håndværk, selvom vi ikke har brug for dem længere. De har været med til at skabe vores verden som den er i dag, og det i sig selv kræver respekt. Fortidens håndværkere nåede en dygtighed som mange af os kun kan drømme om i dag. Jeg håber at alle på et tidspunkt i deres liv får muligheden for at prøve kræfter med de gamle håndværk. Man kan ikke sætte pris på hvor svært og fedt det er før man har prøvet det. Sådan er der nok mange ting vi tager for givet, da vi næsten aldrig ser skabelsesprocessen bag det der omgiver os.