“Kom og sæt dig”
I min Eriksmindeopgave har jeg valgt at lave en sofa. Min opgave består af en skulpturel sofa, som er med til at man skal kunne have kontakt med den personer som man sidder overfor og kigge hinanden i øjnene.
Jeg har bygget sofaen op via et ståltrådsnet, og støttet konstruktionen med en træplade og træben. Træpladen er en 12 mm krydsfinerplade og træbenene er fyrtræs lægter.
Men alt træ er bygget ind under ståltråds nettet. Uden på ståltråd nettet, har jeg først sat malertape som hæftnings grundlag og derefter har jeg bygget skallen op med mit hjemmelavet lim og afdækningspap. Efter formgivning er sofaen, malte jeg den med træ og metal maling i en mørke grøn oliven farve, som gav den et fedt udtryk.
Sofaens mål er 93 cm høj, 164 cm lang, 64 cm bred og fra sofaens sæde og opefter er 50 cm og sofaens sæde og nedefter 42 cm.
Min teknik stammer fra Sydamerika, og er en modelleringsteknik der er kendt fra Alebrijes figurerne, hvor man ligeledes bygger sin figur i ståltråd, og derefter formgiver man resten og laver detaljer med det limet afdækningspap. Limen laver man af mel og vand:
“Først rører du en melblanding af 1 dl vand til 1 ½ dl lunken vand, pisk i en retning til det er klumpfri. Så varmer du tilsvarende mængde vand 2 ½ dl lige til kogepunktet, og nu pisker du melblandingen heri og pisker i samme retning. Herefter skal limen hvile på køl i et døgn, og det er klar til brug.
Papstykkerne klippes i passende kvadrater, for at sikre sig den samme rivretning tegner jeg en bølgestreg på papiret, så når jeg limer de forskellige stykker pap og lægger dem i lag af tre stykker, så er jeg sikker på, at de ligger med samme riv retning. Efter limning krøller jeg papiret let, så det bliver blødt, folder ud og lægger dem sammen i lag af 3. Nu kan man rive strimler og gå i gang.”
Hvad startede jeg ud med?
Jeg startede ud med at få sat min ide ned på papir. Jeg fik den tegnet op både for mig selv men også for Eriksmindelærerne, sådan at jeg kunne visualisere den. Jeg fik også beskrevet den, både materialerne men også udseendet på den. Derefter fik jeg tildelt mig en vejleder, som kunne hjælpe mig med at realisere den.
Fra start vidste jeg ligesom hvad jeg ville og havde ligesom en klar ide som jeg gik målbevidst efter.
Hvad blev det til?
Mit projekt med at lave denne sofa, synes jeg selv stort set er blev som jeg selv tænkt og forestillede mig den, men der har selvfølgelig været nogle ændringer undervejs men det kan ikke undgås.
Det kom virkelig bag på mig hvor stort et projekt det faktisk var og hvor tidskrævende det endte ud med at blive. Det kom også lidt bag på mig hvor meget jeg egentlig havde brug for Søren Aggerholms hjælp til at lave endnu en konstruktion ud af træ som jeg så satte ind imellem ståltråds konstruktionen .
Hvad er mine tanker?
Jeg har fra starten af haft den tanke bag mit projekt, at det skulle være en samtalesofa, at sofaen skulle have formen til at man skulle kunne sidde overfor hinanden og have en samtale. Uden at man skulle kunne kigge på fjernsynet for eksempel.
Hvad synes jeg om Eriksminde opgaven?
I det hele taget synes jeg at Eriksmindeopgaven er en god udfordrene opgave vi får stillet os og at vi får lov at udfolde os kreativt på egen hånd er rigtig dejlig.
I forhold til min egen opgave er jeg ret overrasket over hvad jeg har fået udrettet og hvad jeg har brugt min kreativitet på.